Články

Kondenzačný kotol pre podlahové vykurovanie

Kondenzačný kotol je najúčinnejší pri nízkych teplotách vody vo vykurovacej sústave, preto sa najlepšie uplatní s nízkoteplotným podlahovým vykurovaním. Pre kondenzačný kotol je najvhodnejší teplotný spád 40/30 °C – teda 40 stupňov pre teplotu vody vstupujúcu do systému a 30 stupňov pri vode, ktorá sa zo systému vracia. Do hodnoty teplotného spádu 50/35 °C prebieha pri nízkoteplotnom vykurovaní kondenzácie za každého počasia.

Spalinová cesta
Na odvod spalín z kondenzačného kotla je vyžadované polypropylénové oddymenie, nie je teda možné využívať klasický murovaný komín. Ten je však možné nechať vyvložkovať, prípadne odvádzať spaliny rúrou priamo cez obvodovú stenu objektu. Podobným spôsobom je možné riešiť aj prívod vzduchu ku kotlu. Typy kondenzačných kotlov s prívodom vzduchu z miestnosti sa už takmer neponúkajú, striktne zakázaná je ich inštalácia do kuchýň s digestorom.

Má vykurovanie plynom budúcnosť?
Ceny zemného plynu aj elektriny sú na úrovniach, ktoré boli ešte donedávna úplne nepredstaviteľné. Jednotlivé štáty aj EÚ ako celok hľadajú riešenie súčasnej situácie. Zatiaľ sa darí len mierniť jej dopady, či už snahou o maximálne úspory energií alebo zastropovaním ich cien. Nedá sa predpokladať, že by sa ceny energií vrátili na hladiny pred touto krízou, aj keď k ich poklesu skôr či neskôr pravdepodobne dôjde. Pretože sa ale elektrina vyrába aj zo zemného plynu, vždy bude drahšia ako plyn.

Vo vzájomnom porovnaní by tak tepelné čerpadlo muselo mať vykurovací faktor 3 a viac, aby vychádzalo výhodnejšie ako kondenzačný kotol. Avšak zmena spôsobu vykurovania z bežného plynového kotla na tepelné čerpadlo, kombinované prípadne aj s vlastnou fotovoltaickou elektrárňou rozhodne zmysel dáva. Tento trend v súčasnosti skutočne pozorujeme. A okrem iného znamená, že spotreba plynu u nás vďaka tomu poklesne a „zostane“ ho viac práve pre kondenzačné kotly. Zaujímavou alternatívou tiež môže byť kombinácia kondenzačného kotla na zemný plyn s doplnkovým tepelným zdrojom v podobe krbových kachlí na drevo alebo biomasu, prípadne malým tepelným čerpadlom alebo fotovoltaikou.

Kontaktujte nás teraz a získajte cenovú ponuku

Kontaktujte nás teraz a získajte cenovú ponuku

Kontakt

+421 940 767 349
reviziakotla@gmail.com
Ulica Vladimíra Clementisa 6443/1 91701 Trnava

Spolupracujeme

Attack, Baxi, Immegas, Protherm, Vaillant, Viessmann

https://revizia-kotla.sk/wp-content/uploads/2023/01/jjj-768x707666-1.png

Kontakt

0940/767349